Magisk med potter og krukker!
Ikke alle har en stor hage, men alle har på en eller annen måte tilgang til et uterom. Uansett hvor stor plass man har til rådighet så ønsker mange å pynte opp med blomster. Dessuten er det stor stas å kjenne på gleden over å dyrke et lite bidrag til sin egen mat. Det ultimate svaret er bøtter, potter, trebutter, pynte-trillebårer og frostsikre krukker både for den med stor hage – og for den med bare en liten plass ved inngangsdøren. Mulighetene er så mange at man får helt frysninger.
Fleksibelt og praktisk
Det fine med å lage «små hager» i krukker er at man får et uendelig mangfold av muligheter – både av hva man kan sette i krukken og hvor man kan bruke den. I tillegg er en krukke mulig å flytte på. Husk bare at jo mindre krukke man har, jo mer må man huske at det trengs vanning. I tillegg må man være oppmerksom på at enhver krukke bør ha drenering. En krukke – eller for den saks skyld en fiskebolleboks – som står under åpen himmel bør ha hull slik at større mengder vann ledes vekk. Blir det for mye vann vil jorden bli tett og uten luft – og planten blir «vass-sjuk» og drukner. Står planten under tak er det ofte tilstrekkelig med drenering i bunnen med for eksempel leca-kuler. Da må man bare huske å vanne når det trengs. Hvor mye vann skal plantene ha? Vi tar det med èn gang; man skal stikke fingeren i jorden under mange forhold i livet, men når vi skal sjekke plantene våre tar vi – så langt det er mulig – å løfter på krukken for å kjenne på vekten. Er den tung vanner vi ikke. Er den lett vanner vi til krukken får en fin vekt. Noen planter tåler uttørking mer enn andre, men hovedregelen er: jevnt med vann, men ikke for mye.
Fargerike selvvanningspotter til vegg
Krukker på terassen skaper liv og farger
Bruk trappen - hvert eneste trappetrinn!
Jordbær i ampel kan man ha hengende rundt omkring
Det første først
Uansett størrelse på krukken er anbefalingen å legge inn leca-kuler i minst en fjerdedel av bunnen. Deretter kan man i større krukker legge inn en bit med dreneringsduk eller et tøystykke slik at jorden og leca-kulene ikke blandes for mye. Det gjør jordskifting enklere på sikt, samt at det ikke renner for mye jord ned i dreneringen og ut dreneringshullet. Til sist legger man selvsagt inn kvalitetsjord og passende med gjødsel. Kugjødselkompost eller andre organiske gjødsler er alltid en sikker vinner. «Jord er ikke bare jord» – så sørg for å bruke skikkelige saker! Ved plantingen sørger man også for at blomsten er vannet godt opp og at man vanner underveis i plantingen.
Urter ved grillen - i kasser og gamle syltetøyglass
En stor krukke i isopor, med tomat, basilikum, chili og sukkererter
Underskål eller ei
Når man setter større krukker på for eksempel terrassen vil mange ty til underskål for å unngå søl. Mange opplever likevel at det kan samle seg vann under skålen – og at det lager merker i tregulvet. Dette er fordi det ikke tørker opp under skålen. Et godt tips er man bruker krukkeføtter, noen flate steiner eller treklosser og setter krukken på. Da tørker vannsøl lettere opp – og selv som det kan bli litt jordsøl fra dreneringshullet, så bevares tregulvet mye bedre. Selve nøkkelpunktet med krukke-føtter er likevel dette; en frostsikker krukke som skal stå ute om vinteren er helt avhengig av at overskuddsvann får renne fritt ut av krukken og vekk. Blir vannet stående i krukken på grunn av tette dreneringshull så er faren for at krukken sprekker mangedoblet. Når vi først er inne på dette med drenering – om du lager din egen krukke av en ren tomat-boks eller sinkbøtte – så lag gjerne hullet 2-3 cm opp på siden av krukken. På den måten får man et lite vann-lager i bunn som kan være til hjelp om man er borte noen dager og finværet skulle slå til.
Tuja i potte er en klassiker - og den kan godt formklippes!
Forskjellige krukker, potter og trebutter fremhever blomstene.
Det er alltid plass til en potte
Det finurlige med krukker i forskjellige former og farger er at de kan brukes nær sagt over alt! Hva med å spray-lakkere 10 forskjellige blikkbokser i forskjellige farger, lage to hull til en lang ståltråd i toppen av boksene, plante inn blomkarse, sukkererter eller noen fargerike sommerblomster – og henge de alle opp i epletreet i hagen? Lager man i tillegg noen syltetøyglass med ståltrådoppheng og henger opp med telys i, får man pyntet skikkelig opp til hagefest. Hvis skilleveggen mot naboen er litt grå og kjedelig er det lite i veien for å skru fast noen bokser på veggen. Eller hva med å finne en samling med skikkelig stilige og fargerike frostsikre keramikk-krukker og sette i en gruppe i hagen – og plante både stauder, fruktbusker og sommerblomster i? Alt må da ikke stå i bakken! Glem ikke at en større frostsikker krukke er som et møbel. Likevel trenger ikke prisen være avskrekkende. Slike krukker kan legges inn som spennende skatter forskjellige steder i hagen.
Noen har også store skråninger hvor man ønsker å ha det enkelt. Ja visst! Hagen bør legges opp til å være enkel, slik at man får tid til både å vedlikeholde den, men ikke minst nyte den. Ja vel, så er skråningen stor. Kjøp inn en slump med for eksempel Microbiota («Krypthuja» på folkemunne red.mrk), men legg inn en hylle eller to i skråningen, hvor noen fagre krukker med frodige stauder eller sommerblomster kan stå. Vips – så har skråningen blitt kjempespennende og interessant!
Ulike krukker i tre og metall
En gammel dør kommer til flott nytte som veggampelstativ
Kan man ha denne planten i krukke?
Svaret er ofte ja. Nesten hvilken vekst som helst kan stå i en krukke. Fra en enkel sommerblomst på bordet, urtene som henger nær grillen eller den store, flotte frostsikre krukken i skråningen kan være mini-hage for nær sagt hva som helst. Det er også praktisk å ha grønnsaker og salat i større potter – for det er vanskeligere for snegler å finne veien dit. Noen forhåndsregler er det likevel. Først og fremst er dette knyttet til vanning og velting. Hvis potten er liten tørker den selvsagt fort. Et lite vinddrag i luften i tillegg til sol er tørkevær – så da må man følge med. Derfor er det noe i «bigger is better»-slagordet når det kommer til frostsikre krukker og potter for øvrig. Ønsker man å ha et vintergrønt tre eller en prydbusk i krukke vil det for eksempel ikke være et problem når det blåser hardt, for om krukken har en god størrelse står den likevel godt. Dessuten er overgangstidene som vår og høst den største utfordringen for mange av plantene, da det er mye ujevne temperaturer og det er lett og glemme å sjekke om plantene i krukken har tilgang til nok vann, selv om det er november. Planter i krukker blir litt som et husdyr; de trenger litt ekstra omsorg og omtanke. I februar og mars er det også fort at mange planter tørker. Telen går fortere ut av krukken enn ut av bakken. Legg derfor snø opp i potten så lenge det er snø. Når snøen er borte er det på tide å begynne å vanne. Bruk vanlig kaldt vann.
Som man forstår er bruk av krukker og kar noe som gir utrolig mange muligheter og gleder. Og da har vi knapt vært innom mulighetene som hengekrukker gir. Alt fra blomster, stauder, jordbær og tomater kan med letthet brukes i ampler (hengende potter). I krukker kan man kombinere både gress, blomster, busker, frukt- og prydtrær og urter. For som sant er – en krukke er intet mindre enn en svært fleksibel mini-hage som bare trenger at vi vet hva vi driver med. Det vet vi nå. Da gjenstår det bare å prøve seg fram. Lykke til!